2013. január 31., csütörtök

2013-as év színe


A PANTONE név világszerte elismert szaktekintély a színek világában. Az 1962-ben alakult cég, egy világszerte elismert szín szabványrendszert fejlesztett ki, amelyet nem csak a nyomdatechnológia, de a lakberendezés, az építészet és a divat világa is egyaránt ismer, elismer és használ.

A cég minden évben, trend előrejelzésként kiad nyolc színpalettát, azaz 78 színt egy kis kézikönyvbe gyűjtve, vizuális inspirációkkal és a harmonikus színek bemutatásával egyetemben, továbbá kinevez egy vezető színt is. Az idei év kiemelt színe nem más lett, mint a természet bujaságát idéző smaragdzöld, azaz az Emerald 17 5641-es sorszámú árnyalat.


Így a tavalyi év nagy slágerének számító energiát sugárzó, tettekre késztető pirosas narancssárga színét (Tangerine tango) éppen egy ellenkező hatással bíró, kicsit hidegebb árnyalatú zöld váltotta fel. Ez a zöld szín talán éppen azt hirdeti, hogy álljunk meg egy kicsit, lassítsunk, és élvezzük az életet, találjuk meg a harmóniát. Ugyanakkor ez a szín a növekedést, a megújulást, a gyógyulást és a regenerációt szimbolizálja, segít az egyensúly megtalálásában. Erre pedig most mindenkinek rendkívül nagy szüksége van. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően a szakértők szerint ennek a színnek a népszerűsége tovább fog tartani, mint egy év.

A smaragd neve a görög smaragdos-ból származik, jelentése zöld kő. Az átlátszó smaragd még a gyémántnál is értékesebb, olyan ritka. A régi korokban varázserőt tulajdonítottak neki, az istenek és a varázslók színének tartották.

Varázserő ide, varázserő oda, MI nagyon szeretjük ezt a színt és reméljük, hogy segít mindenkinek megtalálni 2013-ban a belső harmóniáját, egyensúlyát.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése