2013. október 24., csütörtök

A nagy Gatsby

Azon kívül, hogy imádjuk az ékszereket, a filmekért is rajongunk. Főleg, ha azok tele vannak szebbnél szebb ékszerekkel. Az Anna Karenina után most vegyük górcső alá A nagy Gatsby című mozifilmet is. Igaz a női szíveket Leonardo DiCaprio bizonyára jobban megdobogtatja, mint a női főszereplő Carey Mulligan, mégsem mehetünk el szó nélkül mellette. A filmbeli Daisy szinte minden jelenetben megköveteli magának a figyelmet, hiszen az 20-as évek hangulatát idéző ruhái és ékszerei (!) mind egytől-egyik lenyűgözőek, amit a film színházszerű látványelemei csak fokoznak.
Csapjunk is bele... 
A film alkotói nagyon nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a film visszaadja a 20-as évek hangulatát annak ragyogásával és divatjával, így nem meglepő, hogy a film legtöbb ékszerét a Tiffany & Co készítette. A mozifilm egy igazi amerikai történetet mutat be, így az alkotóknak nem is volt kérdés, hogy a nagy múltú, amerikai luxus ékszergyártó cég tervezze a film ékszereit. 
Sokan nem is sejtik, hogy az ékszerek milyen hangsúlyosak az alkotásban. Erre jó példa a gyöngy. A gyöngyékszerek nem csupán a szépséget és gazdagságot fejezték ki akkoriban (és ez még most is igaz...), hanem minden jelentős alkalomra a nők gyöngyöt kaptak ajándékba, így például nászajándékba is. 
Ugyan A nagy Gatsby egy sok millió dolláros mozifilmként futott be, a filmnek az alapját egy regény adta. Aki olvasta bizonyára tudja (igaz a filmben is látható volt a jelenet, bár kevésbé hangsúlyosan), hogy Daisy életének egyik legfontosabb pillanatában is egy gyöngysort viselt. Esküvője napján egy felkavaró levél hatására letépte magáról a vőlegénye eljegyzési ajándékát egy 350 000 $-os gyöngysort. A nyaklánc mai értéke körülbelül 4 millió dollár, azaz közel 800 millió Ft. 
De Daisy nem csak az esküvője napján viselt gyöngy ékszert, hanem azon a bizonyos Gatsby-féle party-n is. A 20. század elején különös jelentősége volt az ékszereknek. Egy-egy elegáns fogadásra a korabeli hölgyek igyekeztek az összes értékesebb ékszerüket magukra aggatni ezzel is jelezve vagyonuk mértékét és rangjukat. Ennek a megjelenítésére a film készítői szintén a Tiffany-hoz fordultak, akik a különleges gyöngy karkötőn túl egy ikonikussá vált hajdíszt is készítettek Daisy-nek. 



Egy újabb jelentős ékszer a filmből. A legelső jelenet, amikor Daisy-t meglátjuk. "Átlagos" filmnézői szemmel talán észre sem vesszük a jelenet jelentőségét. Daisy a kanapé támlája felül kukucskál ki. Az arca eleinte takarásban van, a keze azonban jól látható, ahogy hatalmas gyémántgyűrűje is. Szemfüles és az ékszerekre érzékeny szemű filmimádók ebből a jelentből már sejthették, hogy a jegygyűrű és a házasság nagy szerepet kap majd a filmben. (Azért a karkötőre is vessünk egy pillantást. Megéri, mert gyönyörű...)

Ugyan egészen eddig csak Daisy ékszereit elemeztük, nem szabad megfeledkeznünk a főhősnő barátnőjéről, a sportoló Jordan-ről sem. Jordan egy egész más nő típust képvisel a filmben. Míg Daisy a férjétől függő házas asszony, addig Jordan a független, önálló nő, így nem meglepő, hogy az ékszereik is különböznek. Míg a szende feleség inkább lágyabb, nőiesebb ékszereket visel, addig a független Jordan inkább geometrikus, art deco hangulatú darabokat (szintén a Tiffany tervezésében).
És végül, de nem utolsó sorban... A 20-as évek Amerikájában egy férfi hogyan tudta vajon kimutatni a gazdagságát? Hát az órájával. Ugyan Mr. Gatsby-n csak egy-egy jelentben láthatunk órát (az öltönye legtöbbször kitakarja), de bizony, hogy viselt. 


Zárásként pedig mutatunk Nektek néhány ékszert A Nagy Gatsby, azaz a 20-as évek jazzes Amerikája stílusában. Ha Te is erre a hangulatra vágysz, nézz körül a webshopunkban!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése