2012. november 16., péntek

Kalocsaiba öltözött ékszerek

A kalocsai hímzés nem először ilyen népszerű, ma azonban újra a virágkorát éli. A jellegzetes magyaros minták, nemcsak a tányérokon, ruhákon, táskákon vannak jelen, de az ékszer világban is megjelennek. Ezeken a darabokon is a tradicionális, népi díszítéssel találkozhatunk. A leggyakrabban használt motívum a virág motívum: tulipán, rózsa, gyöngyvirág, nefelejcs, rozmaring és a levélfajták különböző változatai. Kedvelt színek a kék, piros, sárga és ennek a különféle árnyalatai. A tervezők feladata ekkor az volt, hogy bebizonyítsák: a magyar öltözködési tradíciók és a kortárs divattrendek összeegyeztethetők.

Elsőként a 2011 februárjában a Gombold újra! Divat a magyar! öltözéktervező pályázaton jelent meg és óriási sikert aratott a népies motívumokkal átszőtt ruhadarabok.

Ugyanezen év nyarán kiírt egy pályázatot a McLaren csapat az overáljuk megtervezésére, amely versenyre magyar tervezők is készítettek egy kalocsai hímzésű ruhát. A darab nagyon nagy sikert aratott, hiszen magas fölénnyel nyert a szavazáson - így az overall, amelyet Kalmár István tervezett, megnyerte a Hugo Boss és a McLaren csapat 30 éves együttműködésének alkalmából meghirdetett design versenyt.Szintén ebben az évben, ezúttal novemberben Jenson Button, a McLaren csapat pilótája harmadik lett a Brazil Nagydíjon, az Interlagosi pályán egy kalocsai mintás overallban.

Egyre elterjedtebb ez a motívum a divat világában, mindig valami új dolgot találnak ki és próbálják egyedivé tenni az adott terméket. A motívum elterjedése a fiatal divattervezőknek is nagy segítség a mai világban, hiszen ezzel külföldön valami sajátos dolgot képviselnek az ország kultúrájából. 2012 márciusában Nicole Kidmant lefényképezték egy könnyű, kalocsai mintákkal díszített ruhában, ahogy felszállt a Los Angeles-i, majd másnap le a sydneyi repülőtéren. Áprilisban Suri Cruise, Tom Cruise és Katie Holmes kislánya a Nicole Kidmanéhez kísértetiesen hasonló kalocsai mintás ruhában fagyizott New Yorkban, édesanyja kíséretében. Szintén áprilisban Emma Wattsont fényképezték le a kaliforniai Coachella zenei fesztiválon, ahogy egy kalocsai mintás blúzban partizik. Ugyanabban a hónapban, Magyarországon, a Converse cipőmárka hazai forgalmazója 2000 forint felárért kalocsai mintát hímez a cipőkre. Májusban az ausztrál fashion weeken Alice McCall bemutatta a 2012/2013-as tavaszi-nyári kollekcióját, amelyet nagyban inspirálták a kalocsai népi motívumok.
És akkor most nézzük a kalocsai motívum ihlette ékszereket.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése