2014. május 10., szombat

A történelem leghíresebb ékszerei

Híresek és fenségesen gyönyörűek. Rajonghatunk értük, de nem kaphatjuk meg őket. Az egyikkel férfiakat hódítottak meg, a másikat maharadzsák viselték és van olyan is, amelyik halált hoz. A SYAM SILVER most lerántja a leplet a világ leghíresebb ékszereiről!

1.Sarah Bernhardt kígyós karkötője
Az 1844-es születésű francia Sarah Bernhardt kora leghíresebb és legkitűnőbb színésznője volt, akit nem utolsó sorban igazi szépségként tartottak számon. Mindezeknek köszönhetően különösen nagy megtiszteltetésnek számított Alphonse Mucha, a szecesszió egyik kiemelkedő képviselője számára, hogy a fejedelmi színésznőnek 1899-ben egy mesés karkötőt tervezhetett.  Az ékszer még napjaink divat világában is megállná a helyét, hiszen egy valóságos mestermű, amelynek minden egyes részlete aprólékosan meg van tervezve. A karkötő egy kígyót ábrázol, amely érzékien körültekeri magát a női kézfejen. A fejedelmi ékszer aranyból készült, amelyet gyémánttal, opállal, rubinttal és zománccal ékesítettek. 
2.Baroda maharadzsa gyöngyei
A Baroda gyöngysor eredetileg a Baroda-i Maharadzsa Kincstárának legszebb gyöngyszeme volt. Szakértők 7 és 9 millió dollár közé becsülik értékét. Az indiai maharadzsák előszeretettel gyűjtötték az igazgyöngyöket, mivel úgy vélték, hogy ez jelképezi erejüket és vagyonukat. A Baroda-i Maharadzsa, Khande Rao Gawkwar a 19. században az egyik legnevesebb ékszergyűjtő volt, aki jelentős gyűjteményre tett szert. A jelenlegi nyakláncot egy hét soros, természetes, igazgyöngyből készült fenséges nyakék 68 legnagyobb és legértékesebb gyöngyeiből fűzték újra, és amelyet egy párna alakú Cartier csattal ékesítettek. A Baroda nyaklánc kiegészítőjeként, a maharadzsa övét száz gyöngyből álló sor díszítette.
3.Katalin hercegnő eljegyzési gyűrűje
Lady Diana egykori walesi hercegné 1981-ben maga választotta ki legendás jegygyűrűt. Számtalan szépség közül válogathatott, végül egy olyan darabra esett a választása, amelyet egy 18 karátos zafír díszít és 14 darab gyémánt ölel körbe. Miért éppen e híres darabot választotta? Ennek számtalan oka lehetett: egyrészt a kék zafír szépen kiemelte a szeme színét, másrészt az édesanyja is hasonló jegygyűrűt kapott az édesapjától eljegyzésük örömére, ráadásul egy feltűnő, méltóságteljes ékszerről van szó. A jegygyűrűt - amelyet Garrard ékszerész készített- Károly herceg 1981-ben 28 000 fontért vásárolta meg (mai értéke 85 000 font). 2010-ben Vilmos herceg ezzel a gyűrűvel kérte meg kenyai vakációjuk során barátnője, Kate Middleton kezét. 
4.Az elátkozott Hope gyémánt
A gyémántot valószínűleg Indiában találták és Jean Baptiste Tavernier vitte Franciaországba.  Az akkoriban még French Blue néven ismerté vált gyémántot 1668-ban XIV. Lajos francia uralkodó vásárolta meg, feleségének Marie Antoinette-nek. A francia forradalom idején egy kis időre nyoma veszett a drágakőnek. 1820-ban IV. brit György király vásárolta meg egy kereskedőtől, majd a király halála után egy angol bankár vette meg, Henry Philip Hope - a gyémánt ma már az ő nevét viseli. Hope 1939-ben meghalt. A következő években számtalan gazdája volt a gyémántnak, mígnem 1910-ben Pierre Cartierhez került, aki Evalyn Walsh McLeannek adta el. Hogy miért fárasztunk Titeket ezzel a szövevényes tulajdonosi láncolattal? A Hope gyémántnak, szinte megszámlálhatatlan gazdája volt, de az érdekessége nem ebben rejlik, hanem abban, hogy valamennyi tulajdonosának a fejére óriási szerencsétlenséget hozott. Marie Antoinette francia királynét lefejezték a francia forradalom idején. Evalyn Walsh McLeann szélütést kapott, fia autóbalesetben halt meg, lánya szerelmi bánatában öngyilkos lett, férje pedig végleg megőrült. És a szerencsétlenségeknek még nincs itt vége, de inkább nem sokkolunk ezekkel senkit. Persze lehetne mindezt a véletlenek szerencsétlen összejátszásának nevezni, ki tudja. Egy biztos, Evalyn halála után Harry Winston kaparintotta meg a gyémántot, aki úgy gondolta, jobb nem kísérteni a sorsot, ezért hivatalosan odaajándékozta a Smithsonian Intézetnek. A Hope gyémánt úgy tűnik (legalábbis egyelőre) befejezte ámokfutását és békésen pihen a vitrinben.
Ragyogó kövek vagy épp elegánsan csillogó gyöngyök. Nézzétek az alábbi ékszereket: veszélyesen szépek, mégis a mai trendeknek megfelelőek. Válassz Te is Magadnak egy kiegészítőt, majd tedd az legendássá... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése