2014. május 25., vasárnap

Marie Antoinette királyné híres nyakéke

Marie Antoinette francia királyné híres ékszere nemcsak legendásan szép volt, de úgy tudni, hogy tulajdonosa az életével is fizetett érte, ráadásul a francia forradalom kirobbanásában is szerepet játszhatott. Mi lehetett ebben a legendás nyakékben olyan különös és veszélyes? Természetesen a szépsége, az elképesztően magas ára és egy vakmerő történet! A SYAM SILVER most elmeséli Nektek e legendás ékszer történetét!

Hajdanán –  talán sokkal inkább, mint mostanában - az ékszerek nem csupán egy-egy ruhadarab és viselője díszítőelemei voltak, hanem komoly státusszimbólumnak is számítottak. A legdrágább és legkifinomultabb darabokat csakis a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, habár a történelem során voltak olyan darabok, amelyeket még sokszor maguk az uralkodók sem tudtak megvásárolni  és talán éppen ezért, még ölni is képesek voltak értük. 

Az eredeti nyakék pontos mása. Szépsége és kifinomultsága ma is lenyűgöző.
Marie Antoinette francia királyné leghíresebb ékszere bár igazi műremeknek számított, mindazonáltal igazi sorscsapása volt tulajdonosának. Tulajdonosa? Az igazat megvallva, talán sosem volt igazán az övé. Ráadásul, e híres nyakék komoly előidézője volt a francia forradalomnak is. Az ékszerhez tartozó legfinomabb és legdrágább drágaköveket két ékszerész, Charles Auguste Boehmer és Paul Bassenge gyűjtötte össze hosszú évek során azért, hogy megalkossák a világ legszebb ékszerét, amely munkásságuk csúcsát jelentette volna.  A mesterek a nyakéket nem megrendelésre készítették, mert úgy gondolták, az ékszer nemessége és szépsége lenyűgözi majd XV. Lajos francia királyt, aki gondolkodás nélkül megveszi azt imádott szeretőjének, Madame Dubarry grófnénak. Az ékszerészek nagy pechére azonban az uralkodó váratlanul elhunyt. 

Marie Antoinette rajongott a divatért és az ékszerekért. Mindig tudta milyen ruhához milyen ékszer illik a legjobban. A DYRBERG/KERN ékszerei mindig fenségesen fognak állni! Ráadásul színviláguknak és eleganciájuknak köszönhetően bármikor felveheted őket! Tökéletesek bármilyen színházi megjelenéshez, de egy egyszerű hétköznapon is hű társaid lehetnek!
A pórul járt ékszerészek 1778-ban eladásra kínálták az ékszert, az ifjú királyi párnak, de a nyakék igencsak húzós ára miatt - 1,6 millió livre, mai értéke kb. 13,5 millió euro - Marie Antoinette nem kívánta megvásárolni azt. Később, egy nagystílű szélhámos nő, nevezetesen Jeanne de La Motte grófnő és férje eszközként használták, hogy óriási összeget csaljanak ki Luis de Rohan bíborostól, aki a királyné kegyét kívánta megszerezni, hogy megkaphassa a főminiszteri posztot.  A grófnő, a királyné nevében kisebb-nagyobb összegeket szedett be a bíborostól, majd rájött, mivel tudna még több pénzt kicsikarni belőle. Jeanne ugyanis elhitette Rohan bíborossal, hogy ő a királyné legfőbb bizalmasa és elárulta neki, hogy Marie Antoinette mindennél jobban vágyik arra a bizonyos nyakékre. A feltörekvő Rohan így nagy nehezen összeszedte az ékszer eladási árát, noha nem csekély tartozásai már korábban is voltak.  

A gyöngy ékszerek mindig királyi eleganciát sugároznak. A Misaki fülbevalója és az APM gyűrűje elsöprő párost alkotnak. A finom, elegáns, nőies vonalvezetésű ruhák szinte megkövetelik a gyöngy ékszereket. Marie Antoinette korában rendkívül divatosak voltak az ilyen típusú ékszerek és ez ma sincs másképp! Időtálló darabok!  
A csalásról csakhamar tudomást szerezett a korabeli hatóság és óriási, nyílt pert indítottak a francia parlamentben a szélhámos nő és hű társa, a férje kézre kerítésére. A bűnösök ugyanis rendkívül óvatlanok voltak -  az ékszert ugyan darabokra szedték, de azzal nem számoltak, hogy a korszak legdrágább és legtisztább drágaköveit tartják kezükben, így csakhamar magukra vonták a rendfenntartók figyelmet. De la Motte grófnő férjének még időben sikerült a 22 legértékesebb gyémánttal Londonba menekülnie, ahol igyekezett túladni a még megmaradt darabokon. Bár a szélhámosok komoly büntetést kaptak (Jeann de la Motte megvesszőzést, tüzes megbélyegzést és életfogytig tartó börtönt), Marie Antoinette királyné nevén komoly csorba esett. 

Marie Antoinette udvarában a pasztell színeket igazán kedvelték a hölgyek. Fedezd fel magadnak Te is a tavasz színeit! Egy világos rózsaszín nadrággal, egy fehér csipke felsővel és a Coeur de Lion párosításával igazi királylány leszel Te is!
A francia nép nem hitt pazarló királynőjének és a per csak még inkább megtépázta amúgy sem jó hírnevét, Madame Deficit néven kezdték emlegetni. Marie Antoinette hogy helyreállítsa renoméját, igyekezett kiadásait csökkenteni, de ekkor már túl késő volt. Tovább rontott a helyzetén, mikor a de La Motte grófnő rövid idő múlva megszökött a börtönből Londonba, ahol kiadta önigazoló emlékiratát, amelyben minden felelősséget a királynéra hárít. A soha senki által meg nem rendelt ékszert végül sosem fizették ki és a 13,5 millió eurós elveszett pénz mellett egy életet is követelt, ugyanis a nyakék közvetetten a francia forradalom kitöréséhez és a királyné halálához vezetett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése